Author Topic: Yamaha Lagenda Corner - vol 2  (Read 26836 times)

Ayam Crew

  • Ultraman Hayata
  • ******
  • Posts: 133
    • View Profile
Yamaha Lagenda Corner - vol 2
« on: May 28, 2009, 11:06:24 AM »




meh2 owner lagenda..
kite sambung forum kite lagi..
masukkan skali DIY yg ade..
sonang..  ;)
harap semua dpt posting yg ilmiah2 sje...
Kurangkan spam kalau rase xnk kne banned 

yg lame kat cni..
http://malaysianbikers.com/forum/index.php?topic=21.0

KURANGKAN KUANTITI, TINGKATKAN KUALITI! 

SELAMAT BERFORUM ;D ;D

sedikit sejarah Yamaha Lagenda:
Siri Yamaha Lagenda terdiri daripada 3 model:

1. SR Lagenda 100cc - (pengeluaran dihentikan) SR Lagenda adalah model pertama dalam siri Lagenda. Dilancarkan oleh pelumba motosikal Jepun Norifumi Abe, ia dibina sebagai pengganti kepada Yamaha SRX 100.

2. Lagenda 110cc - (pengeluaran dihentikan, digantikan dengan Lagenda Z) Lagenda 110cc adalah model SR Lagenda dengan sesaran enjin yang lebih tinggi. Walau bagaimanapun, beberapa perubahan telah dilakukan terhadap model ini, seperti kerangka yang lebih tegar dengan tapak roda yang lebih panjang sedikit serta alur masukan daripada karburetor ke enjin yang lebih lurus, mengurangkan "kesan lopak". Dalam perlumbaan bermotor, Yamaha Lagenda 110 memperoleh reputasi sangat baik sebagai jentera perlumbaan memandangkan motosikal ini hampir kesemua kedudukan podium bagi setiap pusingan siri perlumbaan Malaysian Cub Prix.[perlu petikan]

3. Lagenda Z 110cc - (sekarang) Lagenda Z adalah Lagenda 110 yang mengalami perubahan semula dan mula dikeluarkan sejak tahun 2005. Model ini sekali lagi mengalami perubahan pada Januari 2008, mengembalikan semula logo lama "Lagenda" dari Lagenda 110. Model tahun 2008 dilengkapi penutup alur kunci bagi perlindungan yang lebih baik terhadap kecurian.

Siri motosikal ini popular kerana penjimatan bahan apinya (sehingga 42.7 km/L pada kelajuan lebuh raya)[1] serta reka bentuknya.

Spefikasi Yamaha Lagenda
Engine
Type = 4-stroke, air-cooled, 2-valve, SOHC
Displacement = 110.3 cm3
Bore x Stroke = 51.0 mm x 54.0 mm
Compression Ratio = 9.3:1
Maximum Power = 6.6 kW @ 8000 rpm
Maximum Torque = 9.0 N.m @ 5000 rpm
Starter = Kick starter (electric starter is included for Lagenda 110ZR)
Engine Oil Capacity = 1.0 litres
Fuel Tank Capacity = 4.5 litres
Carburetor = Mikuni VM17
Ignition System = CDi (capacitor discharge ignition)
Battery = 12V, 5AH
Cylinder Arrangement = Single cylinder

Transmission
Type = Constant-mesh, 4-speed return
1st Gear Ratio = 3.166
2nd Gear Ratio = 1.941
3rd Gear Ratio = 1.380
4th Gear Ratio = 1.095
Clutch = Automatic, wet-multiple plate

Chasis
Frame = Underbone
Overall Length = 1,910 mm
Width = 675 mm
Height = 1,040 mm
Seat Height = 760 mm
Wheel base = 1,230 mm
Minimum Ground Clearance = 130 mm
Front Tyre = 70/90-17 38P
Rear Tyre = 80/90-17 44P
Dry weight = 97 kg
Front Suspension = Telescopic
Rear Suspension = Swingram (extra oil canisters included for Lagenda 110ZR)
Front Brake = Disc
Rear Brake = Drum.

Senarai Part Harge (un-official)
Lagenda 102/110

Item :: Price :: Locations
Absorber SSTwo Racing Spirit :: RM370 :: Medan Kid(Ie Hwa),Ipoh
Absorber Mikuku RM145.00 NKS Sentul
Body / Cover Set (Red/Blue/Silver) (5TF-F0000-11/12/13) :: RM 350.40 :: HLY Sg Buloh
Brake disk (head) :: 20 ++ :: NKS, Sentul
Fairing Kepala lagenda :: RM20-33 :: NKS, Sentul
Headlight Assy (Front) (5LL-H4300-01) :: RM 91.60 :: HLY Sg Buloh
Lampu lagenda (local punya bukan stanley made) :: RM30 :: NKS, Sentul
Lining / rear brake pad (yasuki brand):: RM8 :: HLY, Sg Buloh
Mudguard depan :: RM 16.00 :: NKS Sentul
Kepok (warna biru) :: 40 ringgit sebelah :: NKS, Sentul
Kepok complete depan + penutup hon :: RM70 HLY, Sg Buloh
Speedometer cable (ori) :: RM7 :: Kamunting,Taiping
Tank 2t SSTwo Racing Spirit(5AB)=RM14, Medan Kid(Ie Hwa),Ipoh
Tailight Unit Assy (Back) (5LM-H4710-00) :: RM 98.00 :: HLY Sg Buloh
Throttle cable (ori) :: RM13.50 :: Kamunting,Taiping.
Stripe Yamaha SRLagenda 105 :: rm10 ::NKS Sentul
RACINGBOY DISCBARKE (WITH BRACKET) :: RM150 :: SRIMUDA SHAHALAM SEK25
STICKER (STRIPE) YAMAHA SPARK-Z LIMITED EDITION (LEGENDA SIAM) :: RM22 :: SRIMUDA SHAHALAM SEK25

LAGENDA 110

Clutch plate 6 keping (local) :: rm53 :: perak
Tayar tt100 :: rm63 :: perak
Cover lampu :: rm23 :: perak
Batang handle (ori) :: rm26 :: perak
Tapak handle (ori) :: rm28 :: kuantan
Coverset belakang (ori) :: rm65 :: perak
Lampu Belakang :: rm24 :: perak
Rim 160-18-racing boy & tayar, tiub, lidi chrome, tongkat rxz, upah pasang :: rm285 :: kuantan
Body coverset (full) local no.1::blaco colour:: RM170 :: Kuantan.
Bateri Yuasa YB5L-B::RM40:: Kuantan.
Spoiler(Holder) ori::RM28:: Kuantan.

Antara2 Pemilik Lagenda MBC

Quote from: nk3371

Quote from: wlj7449

Quote from: SHAIFULrxz

Quote from: mylifeisurs



the special of limited


Quote from: wanz_delpiero

Quote from: bopp_86


Quote from: DBF1430

Quote from: jlh8572



Quote from: valentino

Contact: 013 - 262 3069




Quote from: spark999

Quote from: boykatana

Contact : 016 - 654 8855

Quote from: DAX5068

Quote from: namie YLoc

Quote from: din_85

Quote from: labu kayu

Quote from: apeNDOT

Quote from: scarerow


« Last Edit: May 29, 2009, 03:16:18 AM by Ayam Crew »

Pari-Pari Huruhara

  • Lesen B2
  • ****
  • Posts: 32
    • View Profile
Re: Yamaha Lagenda Corner - vol 2
« Reply #1 on: May 28, 2009, 11:18:34 AM »
huh ruma baru...hahaha

aliaszzz

  • Lesen B2
  • ****
  • Posts: 28
    • View Profile
Re: Yamaha Lagenda Corner - vol 2
« Reply #2 on: May 28, 2009, 11:54:06 AM »
salam.. nak tanya sket..
clutch plate asal ada 5 keping kan( skrang pakai yamaha ss ori taiwan 5 keping rm26)??
kalau nak letak 6 keping boleh??
pressure plate tuh apa gunanya?? aku tengok cam takde guna ja.. licin saja ..

ayed@naw2367

  • Lesen L
  • **
  • Posts: 9
    • View Profile
Re: Yamaha Lagenda Corner - vol 2
« Reply #3 on: May 28, 2009, 12:20:24 PM »
di sini dduk nye..
huhuhu...sape ley bgtau cam ne nk msuk ejos LC dkat lagenda??

aliaszzz

  • Lesen B2
  • ****
  • Posts: 28
    • View Profile
Re: Yamaha Lagenda Corner - vol 2
« Reply #4 on: May 28, 2009, 12:23:17 PM »
di sini dduk nye..
huhuhu...sape ley bgtau cam ne nk msuk ejos LC dkat lagenda??

potong manifold ekzos lc tuh..
pstu sambung dengan manifold asal lagenda..

ayed@naw2367

  • Lesen L
  • **
  • Posts: 9
    • View Profile
Re: Yamaha Lagenda Corner - vol 2
« Reply #5 on: May 28, 2009, 12:34:28 PM »
kongsi ilmu skit..
ni procedure camne nk pasang ekzos LC kat Lagenda..  ;D







x fhm lg r..
yang gmbar no dua tu..

artanis_razasgal

  • Ultra Seven
  • *******
  • Posts: 204
  • J'en Ai Marre!
    • View Profile
Re: Yamaha Lagenda Corner - vol 2
« Reply #6 on: May 28, 2009, 12:59:20 PM »
gambag no 2 tu kita kn alih brecket tu letak kat bawah sket. LC punya duk kat atas..lagenda punya bracket duk kat bwah sket..so, nak @ xnak kn alihkan gak bracket tu baru le ikat

Ayam Crew

  • Ultraman Hayata
  • ******
  • Posts: 133
    • View Profile
Re: Yamaha Lagenda Corner - vol 2
« Reply #7 on: May 28, 2009, 02:45:01 PM »
gambag no 2 tu kita kn alih brecket tu letak kat bawah sket. LC punya duk kat atas..lagenda punya bracket duk kat bwah sket..so, nak @ xnak kn alihkan gak bracket tu baru le ikat

ye..
pandai anak abah..
hihihi..  ;D

ayed@naw2367

  • Lesen L
  • **
  • Posts: 9
    • View Profile
Re: Yamaha Lagenda Corner - vol 2
« Reply #8 on: May 28, 2009, 03:28:45 PM »
gambag no 2 tu kita kn alih brecket tu letak kat bawah sket. LC punya duk kat atas..lagenda punya bracket duk kat bwah sket..so, nak @ xnak kn alihkan gak bracket tu baru le ikat
ok..
lau cam tu sok ley r pasang..
huhu..

artanis_razasgal

  • Ultra Seven
  • *******
  • Posts: 204
  • J'en Ai Marre!
    • View Profile
Re: Yamaha Lagenda Corner - vol 2
« Reply #9 on: May 28, 2009, 03:52:27 PM »
Hoho..aku pun xtau gak, pas tgk gmbr tu baru faham

Ayam Kok-Kok Shrinklefritz

  • Ultraman Jack
  • ********
  • Posts: 306
  • marushin helmet..
    • View Profile
Re: Yamaha Lagenda Corner - vol 2
« Reply #10 on: May 29, 2009, 12:09:53 AM »
haa..
camtu laa care psg ekzos LC..
tp kalu breket tu x alih ltak kat beh pun xpe..

tp maw taw arr..
gegar laa ekzos ko cam ekzos aku skang nie..
huhu~!!  ::)  ::)


0134684600

Ayam Crew

  • Ultraman Hayata
  • ******
  • Posts: 133
    • View Profile
Re: Yamaha Lagenda Corner - vol 2
« Reply #11 on: May 29, 2009, 12:14:21 AM »
haa..
camtu laa care psg ekzos LC..
tp kalu breket tu x alih ltak kat beh pun xpe..

tp maw taw arr..
gegar laa ekzos ko cam ekzos aku skang nie..
huhu~!!  ::)  ::)

kuat sangat ke gegar 2?
sampai kebas kaki x..  ;D

R15Rider™

  • Ultraman Ace
  • *********
  • Posts: 404
    • View Profile
Re: Yamaha Lagenda Corner - vol 2
« Reply #12 on: May 29, 2009, 12:29:16 AM »
selamat pagi korang...

aku telah menghadapi kemusykilan pagi tadi, 4 kali aku berenti pas aku syok2 men lap kat lorong motor federal tadi..  tibe2 tayar belakng aku goyang n motor pun terhuyung hayang serta bunyi kok kak kok kak...

yang kelirukan aku 3-4 kali aku berenti bajet tayar terkena paku n bunyi bile kene mudguard dalam 125 aku....tapi hampes tak tahu ape sebeb motor aku terhuyung hayang.....
aku berenti kali ke empat sebab tringatkan tempat welding mono patah n bunyik kok kak tu sebab berlaga ngn casis....aku berenti n cek punya cek....hampes jugak..tpt welding tu masih lagi kuat......

aku rase bearing tayar aku pecah la.....

korang kan klu bearing tayar pecah camtu ke....motor akan goyang2...yang pelik aku goyangkan tayar rase cam goyang ke tidak atau tayar aku yang kempis?susah nak tahu sebab tak pakai double stand...pening kepala.....

any suggestion?...

adali

  • Ultraman Hayata
  • ******
  • Posts: 133
  • Love my bike...
    • View Profile
Re: Yamaha Lagenda Corner - vol 2
« Reply #13 on: May 29, 2009, 12:41:02 AM »
selamat pagi korang...

aku telah menghadapi kemusykilan pagi tadi, 4 kali aku berenti pas aku syok2 men lap kat lorong motor federal tadi..  tibe2 tayar belakng aku goyang n motor pun terhuyung hayang serta bunyi kok kak kok kak...

yang kelirukan aku 3-4 kali aku berenti bajet tayar terkena paku n bunyi bile kene mudguard dalam 125 aku....tapi hampes tak tahu ape sebeb motor aku terhuyung hayang.....
aku berenti kali ke empat sebab tringatkan tempat welding mono patah n bunyik kok kak tu sebab berlaga ngn casis....aku berenti n cek punya cek....hampes jugak..tpt welding tu masih lagi kuat......

aku rase bearing tayar aku pecah la.....

korang kan klu bearing tayar pecah camtu ke....motor akan goyang2...yang pelik aku goyangkan tayar rase cam goyang ke tidak atau tayar aku yang kempis?susah nak tahu sebab tak pakai double stand...pening kepala.....

any suggestion?...

Ak ade suggestion lan...
Tukar motor baru...hehe
Saje gurau2 di pagi yg hening ni ;D

Jumpe kt KJ mlm ni ;)
I L u v I s l a m

R15Rider™

  • Ultraman Ace
  • *********
  • Posts: 404
    • View Profile
Re: Yamaha Lagenda Corner - vol 2
« Reply #14 on: May 29, 2009, 12:46:28 AM »


Ak ade suggestion lan...
Tukar motor baru...hehe
Saje gurau2 di pagi yg hening ni ;D

Jumpe kt KJ mlm ni ;)

nanti la taun depan aku angkat r6...hehe

ok jumpe malam ni...

korang tau tak sebab ape...hati aku kuat mengatakan bearing tayar aku pecah......