Author Topic: Cara-cara nak bawak motor clutch  (Read 12582 times)

djmuse

  • Lesen L
  • **
  • Posts: 3
    • View Profile
Cara-cara nak bawak motor clutch
« on: January 17, 2011, 06:51:39 AM »
aku plan bulan 2 nk angkat 135LC ES

tpi aku nk tau cara2 nk bwak motor clutch?

sebelum ni penah try bawak motor member

boleh bawak

tpi nk tahu lebih lanjut

Sekian

ataQuok!77

  • Lesen B Full
  • *****
  • Posts: 62
  • pudder xild la....
    • View Profile
Re: Cara-cara nak bawak motor clutch
« Reply #1 on: January 17, 2011, 07:25:24 AM »
aku plan bulan 2 nk angkat 135LC ES

tpi aku nk tau cara2 nk bwak motor clutch?

sebelum ni penah try bawak motor member

boleh bawak

tpi nk tahu lebih lanjut

Sekian

salam...

ok la tu penah bwk moto clutch....

x susah mana pun bawak moto ber-clutch manual ni...

bak kata pepatah alah bisa tegal biasa...

orang kampung aku cakap practise make perfect!!! ;D ;D ;D
ini cuma pestapora!!!

djmuse

  • Lesen L
  • **
  • Posts: 3
    • View Profile
Re: Cara-cara nak bawak motor clutch
« Reply #2 on: January 17, 2011, 07:32:54 AM »
kalau nk jalan ke depan

aku kena lepaskan clutch perlahan2 lepas tu pulas minyak?

betol ke??

wajahebat

  • Ultraman Hayata
  • ******
  • Posts: 126
    • View Profile
Re: Cara-cara nak bawak motor clutch
« Reply #3 on: January 17, 2011, 07:37:15 AM »
kalau nk jalan ke depan

aku kena lepaskan clutch perlahan2 lepas tu pulas minyak?

betol ke??
tak perlu sgt lepas clutch perlahan...tarik minyak sekata cepat,lepas clutch terus...baru masyuk bwk 2-stroke ;D

bwk rilek je br0...first gear dgn 2nd gear je kena jaga sikit clutch...lepas tu tarik minyak je lebeh...nk turun gear pon
main la sikit2 clutch...br0 bwk la 2-stroke tiap hari practice msti perfect pnye lah ;)

djmuse

  • Lesen L
  • **
  • Posts: 3
    • View Profile
Re: Cara-cara nak bawak motor clutch
« Reply #4 on: January 17, 2011, 07:55:57 AM »
4 stroke (LC) pun sama ke dgn 2-stroke??

yg kau explain tdi

The Lone Ranger

  • Lesen B Full
  • *****
  • Posts: 79
    • View Profile
    • Lone Ranger
Re: Cara-cara nak bawak motor clutch
« Reply #5 on: January 17, 2011, 08:53:39 AM »
4 stroke (LC) pun sama ke dgn 2-stroke??

yg kau explain tdi

sama je gear dia ngn 2-stroke...
l0ne RanGeR

wajahebat

  • Ultraman Hayata
  • ******
  • Posts: 126
    • View Profile
Re: Cara-cara nak bawak motor clutch
« Reply #6 on: January 17, 2011, 09:01:01 AM »
4 stroke (LC) pun sama ke dgn 2-stroke??

yg kau explain tdi
maksud br0? LC-ES ke? LC 4-stroke....tp cara bwk sama walau ada clutch(4 stroke)

The Lone Ranger

  • Lesen B Full
  • *****
  • Posts: 79
    • View Profile
    • Lone Ranger
Re: Cara-cara nak bawak motor clutch
« Reply #7 on: January 17, 2011, 09:03:30 AM »
4 stroke (LC) pun sama ke dgn 2-stroke??

yg kau explain tdi
maksud br0? LC-ES ke? LC 4-stroke....tp cara bwk sama walau ada clutch(4 stroke)

gear lc ES same cm 2-stroke..
gear 1 tekan n gear strusnye cungkil...
l0ne RanGeR

Ayoon

  • Lesen P
  • ***
  • Posts: 16
  • dites-moi votre souhait~
    • View Profile
Re: Cara-cara nak bawak motor clutch
« Reply #8 on: January 17, 2011, 02:16:24 PM »
sama je ngan bawak moto klac auto.

penting cuma jaga klac time nak mula jalan dan mula nak berenti. lain2 time tukar gear selangselikn ngan klac tu je  ;D

Ultraman Seven

  • Lesen B Full
  • *****
  • Posts: 74
    • View Profile
Re: Cara-cara nak bawak motor clutch
« Reply #9 on: January 19, 2011, 05:39:02 AM »
guna konsep. semakin throttle dipulas semakin longgar genggaman di hand clutch itu.

blader baru belajar

  • Lesen B2
  • ****
  • Posts: 35
  • no hal
    • View Profile
Re: Cara-cara nak bawak motor clutch
« Reply #10 on: January 23, 2011, 10:03:30 AM »
guna konsep. semakin throttle dipulas semakin longgar genggaman di hand clutch itu.
penjelasan ringkas dan memuaskan seluruh alam smesta. cuma kena tau berapa gear yg ad la.. dh laju tu jgn simpan gear. kasi abes sudey

afbat

  • Lesen B2
  • ****
  • Posts: 32
    • View Profile
Re: Cara-cara nak bawak motor clutch
« Reply #11 on: January 23, 2011, 10:48:38 AM »
aku plan bulan 2 nk angkat 135LC ES

tpi aku nk tau cara2 nk bwak motor clutch?

sebelum ni penah try bawak motor member

boleh bawak

tpi nk tahu lebih lanjut

Sekian

jgn beli dulu, tunggu la  2 3 bln lagi kot2 nanti moto baru nak masuk... heheheh.. t menyesal plak beli awal2... ;) ;)

nway konsep bwk moto clutch dah diterang dah kat ats2 tu... ;) ;) hepi riding.. ;) ;)

AllOne

  • Lesen L
  • **
  • Posts: 2
    • View Profile
Re: Cara-cara nak bawak motor clutch
« Reply #12 on: January 23, 2011, 05:11:42 PM »
http://www.yamaha-motor.co.id/product/motorcycle/moped/new-jupiter-mx/

tak nak tgu motor lc 5 speed ke bro alang2 nk men clutch biar 5-speed..hahaha

matdin97

  • Administrator
  • Lesen B Full
  • *****
  • Posts: 86
    • View Profile
Re: Cara-cara nak bawak motor clutch
« Reply #13 on: January 23, 2011, 05:23:04 PM »
http://www.yamaha-motor.co.id/product/motorcycle/moped/new-jupiter-mx/

tak nak tgu motor lc 5 speed ke bro alang2 nk men clutch biar 5-speed..hahaha

alang2 5 speed, baik 6 speed terus. baru motogp-wannabe..
takpun 7 speed...